torsdag 25 oktober 2012

Back to basics


Har upprörts en del av debatten om smör som förts av bland annat DN i veckan (SVD, DN). Smör skulle inte längre få serveras i Stockholms skolor. Tack och lov tog skolborgarrådet  sitt förnuft till fånga och slopade förbudet (DN). Det finns så mycket mat som serveras idag som inte är bra. Att enögt ta sikte på smöret är trångsynt och eventuellt tom kontraproduktivt. Jag tror att våra kroppar är byggda för att ta hand om det naturliga. Det är det konstlade - skapat av människohand - som ställer till bekymmer för oss, tror jag. När människan fifflar med produktionen för att maximera vinster sätts vår hälsa på spel. Framförallt om vi i hög grad baserar vår kost på sådana produkter. Jag skräms över att det knappt finns naturlig mjölmat längre. Inte heller det animaliska går fritt från manipulation. Det ända vi kan göra för att rädda våra magar och kärl är att backa tillbaka ett par steg. Back to basics. Tur att ekologiska alternativ finns. Om vi alla som har råd och möjlighet köpte mer ekologiskt skulle den produktionen bli mer lönsam och de varorna mer tillgängliga. Det skulle gynna oss alla. Varför inte låta Stockholms skolor gå i bräschen och enbart servera ekologiskt bregott till maten, serverat på ekologiskt fullkornsbröd. Det vore att ta våra barns hälsa på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar