fredag 1 juni 2012

Bulgursallad, lax och tzaziki - enkelt och gott


Enkel mat som ändå är god och fräsch gillar jag. Ett extra plus om hela familjen kan äta samma sak, eller nästan samma sak i alla fall. Lax funkar alltid och bulgur med (konstigt nog) fast här hemma kallar vi de bebis-pasta. Det blir mindre konstigt och mer gulligt då... What ever works! Idag snabbfrästes zucchini med soltorkade tomater, vitlök, Trocomare salt och persilja. Blanda i bulgur, tomat och oliver - klart! Barnen fick som synes en egen variant med bara gurka och bebis-pasta. Till det stekt lax kryddat med Santa Marias Seafood & fish (en riktig favoritkrydda här hemma). Eftersom det hela förda tankarna till medelhavet valde vi att ha Tzatziki till. Jag gillar varianten i Alla härtans recept, en kokbok som jag hittat på Apoteket.

Tzatziki
4-6 portioner
1 liten gurka
1 tsk salt
2,5 dl matlagningsyoghurt, 250 g
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och peppar

Skala och kärna ur gurkan, riv den grovt på rivjärn eller i matberedare (jag brukar låta skalet följa med). Lägg gurkan i ett durkslag och strö över saltet. Häll yoghurten i en skål och pressa i vitlöken. Pressa vätskan ur gurkan och blanda den i yoghurten. Rör ner olivoljan och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar