söndag 27 maj 2012

Mors dag á la 1919


1919 infördes Mors dag i Sverige och för att slippa förvirring i de Svenska folkhemmet trycktes ett litet häfte upp med hjälpsamma instruktioner. Instruktionerna kom neddimpande i min brevlåda via Uppslaget och informationen är hämtad från Nordiska museet. Jag tyckte hela grejen var så kul att jag låter instruktionerna få utrymme även här. Så här bör alla mödrar firas på Mors dag i morgon:
 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång (fixas alltid av vår granne, tack för det!).
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen (blir väl Midnatt råder - "Mina tråder" eller Björnen sover här hemma skulle jag tro, möjligen "Ja må ja leva").
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen (oj, oj). Hon hedras med blommor och en liten gåva (det ser jag fram emot).
 4. Henne beredes, så långt som möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska (oj då, mer än vad jag själv brukar mäkta med).
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar (var har han hållit hus hela övriga dagen undrar jag).
 6. Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för Mors dag (i modern tappning blir det väl ett Facebook-grattis eller möjligen ett MMS, men kanske man skulle ta och lyxa till det med ett äkta vykort ändå).

1 kommentar:

 1. Åh vad roligt att du börjat blogga!! Snygg är bloggen också... :)
  Hoppas du blivit firad enligt konstens alla regler på Mors dag! Jätteroligt läsning, om inget annat!
  Ha det gott! /Jennie

  SvaraRadera