Min egen favorit av en riktig "matkändis" |
Läste just i en DN-artikel om fenomenet kändisars kokböcker och att "matlagningskunskaper har blivit en statusmarkör". Varför köper vi egentligen Camilla Läckbergs eller Börje Salmings kokböcker? Vad kan de om mat? Säkert en hel del men det är ju långt ifrån deras hemmaarena och skvallrar om att det hela grundar sig i någonting helt annat. Det råder stalker-feber just nu. Egentligen har vi väl alltid varit nyfikna av oss, skvaller och skvallerpress är inget nytt fenomen, men nu finns det nya arenor och nyfikenheten tycks sakna gränser. Kanske är det en av anledningarna bakom att vi köper en kokbok av en icke-matlagningsexpert-men-kändis när det enda vettiga vore att köpa en kokbok av någon som är känd för att faktiskt kunna laga mat. Eller är det så att de riktiga mat-kändisarna missat livsstilskonceptet och varit för fokuserade på sin mat och glömt att vara mer skvalleraktigt avslöjande i sina böcker. En bok med Melker Anderssons tips på sina hemliga genvägar till enkel vardagsmat á la quick fix och halvfabrikat kanske skulle sälja som smör i solsken. Kanske är det status som matkonstnär Läckberg söker när hon fixar till en kokbok men jag tror snarare att hon ser en möjlighet att synas på ännu en arena. För det är väl det kändisar ska - synas och höras - så att vi andra ges möjlighet att stalka lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar