Dr Grane


Jag heter Camilla och det här är min alldeles egna kreativa sida där jag får vara mig själv. Till vardags föreläser och forskar jag om användbarhet och mötet mellan människan och omgivande miljö. Vi tar in vår omvärld via våra sinnen och påverkas av allt det vi förnimmer. Mitt arbete grundar sig i vetenskap men här på min blogg arbetar jag utifrån känsla.

Jag bor i norra delen av vårt avlånga land i en 20-talslägenhet tillsammans med min man och två små barn, en pojke och en flicka. Så fort vi söker avkoppling och naturliga vyer söker vi oss ut till vår stuga, en liten timring vid en av våra vackra norrländska älvar. Jag är ursprunligen från Stockholmstrakten och har svårt att vänja mig vid den extrema kylan och perioder med alldeles för mycket mygg. Men det finns tydliga fördelar här uppe också, som väger över, i mitt fall. Luleå är en trivsam, lagom stor stad där det mesta känns tillgängligt och möjligt. Inga excesser, de får jag njuta av på mina resor, men heller inga stressande bilköer och dyra boendekostnader.

Bloggen är min frizoon, min egentid och min experimentverkstad - mer konstnärlig sådan. Innan jag blev mamma fanns det tid i mitt liv för målning, sömnad och annat mer tidskrävande pyssel. Idag passar fotografi mig bättre och bloggen har blivit en plats där jag trevande kan utveckla min egna stil. Nyligen blev jag frälst i Instagram som gör det möjligt att se detaljer och bilder i vardagen, sådant som jag annars inte hade sett och haft möjlighet att fånga. Telefonen är alltid med... Fördelen med instagram är att jag inte har möjlighet att foto med god kvalitet. Det gjorde mig galen och frustrerad till en början tills jag vände helt om och låter det oskarpa och suggestiva bli hela poängen. Jag har hittat min nya konstform.

Utöver foto är bloggen också min plats för snabba texter, enkla formuleringar och egna åsikter. I forskarvärlden är språket och formuleringar viktigt. I mitt vetenskapliga arbete vägs varje ord på guldvåg, ingenting får vara otydligt, tvetydigt eller felaktigt. Därför är det galet skönt att få skriva mer fritt och diskuterbart här på bloggen. Det kan vara en tanke, en reaktion eller rentav en provokation. Trots att bloggen har det namn den har kan jag lova att det inte kommer finnas så många vetenskapligt underbyggda slutsatser här. Det skulle i så fall vara om jag trillar över några resultat som är roliga, anmärkningsvärda eller på annat sätt intressanta att föra vidare i det här forumet.

/Camilla