torsdag 29 november 2012

Årets julkort - och några fototips...


Så var det dags för årets julkortsfotografering. Det har blivit en tradition som vi håller kvar vid. Än så länge tycker barnen att det är kul att posera i sina juldräkter - lite väl kul till och med - vi får ta väldigt många bilder för att få någon där båda syns (!) och är glada samtidigt. Vi brukar ordna till en liten scen för vår bild och eftersom det är tema fotografering i Fabriken idag så passar jag på att berätta lite om hur jag tänker när jag fotograferar. I den första bilden har jag jobbat med detaljer i både förgrund och bakgrund för att skapa djup i bilden. Jag valde en neutral bakgrund och har sedan dragit dit mattor och kuddar och detaljer i de färger jag vill ha med i min bild.


Jag tycker om att skapa bildserier där jag byter vinklar och blandar nära detaljbilder med mer omfångsrika miljöbilder. Här har jag använt den klassiska diagonal-effekten. Det ger bilden dynamik.


Ibland får man stå lite konstigt för att få till den effekt man vill åt. Som tur är syns inte pallar och konstiga ställningar i slutresultatet. Äpplena har knutits upp på ett hampasnöre. Busenkelt julpynt med minimala tidsinsatser - sånt gillar jag.


Människor och djur är förstås fenomenalt bra för att skapa liv och mening åt en bild. Här ser ni en glimt av vad jag menade med att det inte var så lätt att fånga julkortsbilden - så som jag ville ha den. Men för bloggen fungerar tomtenissans dekorutforskande finfint.

Mitt allra bästa fototips är dock att titta på andras bilder. Stanna upp, fundera över vad det är som gör dem bra, eller inte bra för den delen. Och fota mycket, massor. Prova olika vinklar. För varje bild jag sparar raderar jag minst två, ibland tio. Nu ska jag hämta mer inspiration genom att läsa alla Fabrikens medlemmars fototips. Gör det du med!

7 kommentarer:

 1. Härliga julbilder. Jag håller med, stanna upp och tänka är bra och olika vinklar. Kraaam pia

  SvaraRadera
 2. Finfina tips och fantatiska bilder! Så julfint du gjort!

  SvaraRadera
 3. Tack för inspirationen! Den kom lägligt inför årets julkortsfotografering.

  SvaraRadera
 4. Tack snälla ni! Jag har fått en och annan idé genom att kika in hos er. ;-)

  SvaraRadera
 5. Måste också avslöja att dessa bilder är tagna med blixt! Jepp! Så illa är det. Men vad tusan. Det är ju kolmörkt häruppe om kvällarna nu. inget naturligt ljus alls. Så med en extern blixt som studsas mot tak eller en vägg löste vi det problemet. Och det duger - för hemmabruk - tycker jag. :-)

  SvaraRadera