onsdag 19 september 2012

Sagt om kreativitet...

"Idéer tycks oftast uppstå ur en vag, odefinierad ”känslomässig röra”. " - check, basen för bra idéer finns!

"Försöks- och misstagsprocesser kännetecknar flertalet kreativa upptäckter. Många har svårt att finna nya lösningar enbart genom abstrakt tankeverksamhet. Genom att börja göra något, dvs pröva olika alternativ, kan man få nya kreativa associationer."  - bra, då är det bara att köra på med andra ord, tids nog har man väl provat det mesta och till slut hittat rätt. :)

"Många ”upptäckter” består av nya sätt att integrera, eller syntetisera, redan kända fakta." - sno andras idéer som en spångbräda mot nya mål är alltså helt OK (onödigt att uppfinna hjulet på nytt).

"Den kreativa processen tycks hämmas av viljemässiga ansträngningar att påskynda förloppet." - ta det lugnt alltså. Alla chefer med klockor och budgetar - se upp - är ni kreativitesttjuvar?

"En utvecklad kognitiv mål- och värdehierarki hos individen verkar motiverande och ökar känslighetet för att upptäcka yttre och inre ”ledtrådsstimuli”. En mindre motiverad person är inte lika öppen och vaksam och missar oftare tillfället i flykten." - jahå, där kom personliga förutsättningar in på ett hörn. Men, hjärnan är flexibel och vi kan träna upp det mesta... Einsteins kreativa nivåer kan vara svåra att nå utan hjärnskador men bättre, det kan alla bli.

Citaten är från boken "Från upptäckt till presentation" av Bengt Starrin mfl. som finns att hitta på både Adlibris och Bokus, om någon skulle vara intresserad. Det är en bok om forskning i teori och praktik så jag rekommenderar inte att ni köper den om ni vill läsa mer om den kreativa processen. Det där var ungefär så mycket som det stod om det. Inte dessto mindre intressant eller trovärdigt. Så alla kreatörer där ute, välkomna idékaoset och ge det tid att gro. Plötsligt kan insikten komma, som en blixt från klar himmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar